Поклонението пред легендата на световния футбол Пеле започна днес в Сао

...
Поклонението пред легендата на световния футбол Пеле започна днес в Сао
Коментари Харесай

Бразилия се сбогува с Краля на футбола Пеле на грандиозно 24-часово поклонение

Поклонението пред легендата на международния футбол Пеле стартира днес в Сао Пауло. Считаният от мнозина за най-велик футболист в историята на играта умря на 82-годишна възраст на 29-ти декември.

В ранните часове на новата седмица тялото на Пеле бе пренесено от болница " Алберт Айнщайн ", където той издъхна, до стадиона на Сантос - клубът, в който бразилецът прекарва огромна част от кариерата си.

 

Ковчегът бе подложен в центъра на терена на стадион " Вила Белмиро " и ще остане там през идващите 24 часа, с цел да могат всички почитатели на Краля на футбола да се сбогуват с него.

 

В 10 сутринта локално време във вторник ковчегът ще бъде пренесен за заравяне в тесен семеен кръг, което ще се състои във отвесния гробищен парк  " Некрополе Екуменика ". Пеле персонално е закупил имот в гробището преди близо 20 години, като е избрал място на деветия етаж, тъй като татко му Дондиньо е играл с номер 9, оповестява локалното издание О Глобо.

" Градът скърби. Всички са тъжни, тъй като Пеле бе част от нашия живот. Сякаш загубихме член на фамилията ", споделя 87-годишният публицист Валтер Диас, който е бил непосредствен с Пеле. " Мисля, че ще има доста хора на поклонението. Градът се приготвя, хората тук обичат Пеле, както и почитателите на Сантос, тъй като той изведе името на клуба по целия свят ", добавя Диас.

 

Броени часове след встъпването си в служба новият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва се чака да участва на бдението за футболната легенда Пеле. Това заяви новинарският уебсайт Же 1, като цитира осведомени с протокола източници, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Новият водач желае персонално да отдаде респект на трикратния притежател на международната купа по футбол и ще пътува през днешния ден до град Сантос, където ще бъде погребението.

 

Лула постави клетва през вчерашния ден и стана първият демократично определен президент на Бразилия за трети мандат.

 

Едсон Арантес до Насименто - Пеле е роден на 23 октомври, 1940 година. Той започва професионалната си кариера на 15-годишна възраст със Сантос и дебютира за националния тим на Бразилия година по-късно. Участва на четири международни шампионати, печелейки три от тях - през 1958, 1962 и 1970 години, и поделя върха в реализаторската листа със 77 гола в 92 срещи. С екипа на Сантос той има 643 гола в 659 мача, извеждайки клуба до трофеите в Копа Либертадорес и Интерконтиненталната купа, през 1962 и 1963.

В добавка, той има 10 трофеи на Паулиста и печели бразилската Серия А шест пъти.

През 1975 година той се връща след отдръпването си, за да подпише с Ню Йорк Космос, където печели Супер Боул през 1977. Той приключва кариерата си в същата година в показателен мач сред Космос и Сантос на " Джайънтс Стейдиъм ".

 

Бразилският футболен клуб Сантос реши да не вади от приложимост номер 10, с който легендата Пеле игра за клуба в продължение на 18 години.

 

Краля на футбола умря в четвъртък и от фамилията му желаеха от Сантос никой различен да не носи " десетката ". Това обаче няма да се случи.

Президентът на бразилския гранд Андрес Руеда изясни, че молбата е била разисквана от членовете на управата, а решаващо за финалното решение се е оказало изявление на Пеле, в което той е декларирал, че избира номерът му да продължи да бъде употребен.

 

" По-добре 10-и номер да остане наличен, по този начин хората в никакъв случай няма да го не помнят ", са били думите на единствения футболист с три международни трофеи.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР